Gluten nedir? Hangi besinler glutenli, hangi besinler glutensizdir?

Gluten nedir? Hangi besinler glutenli, hangi besinler glutensizdir?

Son dönemlerin sık tartışılan ve bilgi olarak kafa karışıklığına sebep olan glütenden bahsetmek istiyorum.

Gluten tahıllardaki temel depo proteindir ve suda çözünmez. Bazı hastalık veya duyarlılıklarda kişi glüten içeren besinleri tüketemez. Örneğin, çölyak hastalığı glüten alımı sonrası ortaya çıkan otoimmün bir hastalıktır. Kişilerin ömür boyu ciddi bir glütensiz diyet uygulamaları gerekir. Çölyak dışında buğday alerjisi, glüten hassasiyeti veya glüten duyarlılığı olan kişiler de glüten içeren besinleri
tükettiklerinde ciddi semptomlar (karın ağrısı, gastrointestinal problemler, eklem ağrıları, baş ağrıları vs.) ile karşılaşabilirler.

Glutenli besin tüketimi sonrası herhangi bir rahatsızlık duymayan kişilerin sıkı bir glütensiz diyete ihtiyacı yoktur. Ancak son dönemde çoğu kişilerde glüten tüketimi sonrası şişkinlik ve hassasiyet şikayetleri artmıştır. Bu sebeple glütensiz beslenme de yaygın hale gelmiş ve ürün çeşitlilikleri arttırılmıştır. Alternatif ve sağlıklı içerikler ile hazırlanmış glütensiz gıdalar bu sürecin kurtarıcısı olmaya devam ediyor. Cocoas'ın glütensiz çikolataları diyetinizde gönül rahatlığı ile
tercih edebileceğiniz temiz içerikli gıdadır. 


Peki glüten hangi besinlerde bulunur, hangi besinlerde bulunmaz diyorsanız aşağıdaki tabloya göz atabilirsiniz.

 

GLUTEN İÇEREN VE İÇERMEYEN BESİNLER

BESİN GRUPLARI SERBEST BESİNLER  YASAKLI BESİNLER
İçecekler Süt, sahlep, ıhlamur, çay, kahve, ayran,
meyve suları, limonata, asitli içecekler.
Boza, bira, malt içecekler.
Et, tavuk, hindi, balık, sakatatlar Hepsi. Köfte içine beyaz un, buğday, çavdar vb
unundan yapılmış ekmek konmamalı,
sosis, salam, sucuk.
Yumurta ve peynir türleri Hepsi Hiçbiri
Tahıllar Pirinç, pirinç unu, mısır, mısır unu, patates ve mısır nişastası, glütensiz un, karabuğday, karabuğday unu, nohut unu, fasülye unu, mercimek unu, badem unu, tapyoka nişastası, kinoa, kinoa unu, leblebi, unu, keçiboynuzu unu, fındık unu, hindistancevizi unu, teff unu, amaranth, chia tohumu, pirinç yufkası ve bunlarla
yapılmış tüm yiyecekler.
Buğday, yulaf, arpa, çavdar ve bunlarla
yapılmış tüm yiyecekler, bulgur,
makarna, şehriye, erişte, kuskus,
lazanya, bisküvi, simit, dondurma külahı, tarhana, yarma, irmik, kraker türleri,börek, pasta, çörek, yufka.
Çorbalar Sebze, pirinç, mercimek, bezelye unu ile yapılmış çorbalar. Yukarıda yasaklar listesinde adı geçen tahıllarla yapılmış çorbalar, hazır çorbalar, tüm konserve çorbalar, tarhana, yayla çorbası, şehriyeli çorbalar.
Kuru baklagiller Hepsi Hiçbiri
Sebzeler ve Meyveler Hepsi Hiçbiri
Tatlılar Yukarıda yasaklar listesinde adı geçen
tahılların katılmadığı her türlü tatlı, şeker,
bal, pekmez, lokum, komposto, hoşaf,
sütlü tatlılar, pirinç unu ile yapılmış tatlılar/muhallebiler.
Yukarıda yasaklar listesinde adı geçen
tahıllarla yapılmış tüm tatlılar; örneğin
revani, kek, pastalar, kurabiye, puding, çikolata.
Çeşniler/Soslar Sirke, limon, salamura, turşu, baharatlar,
tuz, domates suyu, ev salçası.
Hazır salça, ketçap, unla yapılmış soslar,
bulyon, hazır soslar.

 

Diyetisyen İrem ÖZKAN
0544 675 74 56 / İstanbul
dytirmozkan@gmail.com
@dytiremozkan

Bloga dön